home

Horloge waterdichtheid uitleg

 Horloge waterdichtheid in een overzicht

Vooral zout (zee)water kan erg schadelijk zijn voor horloges. Enkel het woord “Water Resistant” wil niet zeggen dat u een goed waterdicht horloge heeft. Bekijk hieronder in welke mate uw horloge tegen water kan, want dit kan nogal eens verwarrend zijn.

Waterdichtheid is een belangrijk onderdeel van een goed horloge. Lees onderaan deze pagina meer over condens in uw horloge en tips om horloge langer waterdicht te houden.

Gradaties horloge waterdichtheid

ATMDrukMeter*Omschrijving waterdichtheid
3 ATM3 Bar30Bestand tegen regen en spatwater bij handenwassen.
5 ATM5 Bar50Bestand tegen douchewater.
10 ATM10 Bar100Geschikt om mee te zwemmen (ook in zeewater) en voor watersport.
20 ATM20 Bar200Geschikt voor professionele watersport. Diepzeeduiken wordt aangeraden enkel te doen met een duikershorloge.

* Meter is geen indicatie voor diepte. Lees hieronder de uitleg.

De meeste horloges zijn 3 of 5 ATM waterdicht. Dit gaat vooral om klassieke designs die enkel bestand hoeven te zijn tegen regenwater en gedragen kunnen worden tijdens het handen wassen.

Wat is mijn horloge waterdichtheid?

Heeft het horlogemerk enkel “Water Resistant” vermeld staan op de wijzerplaat of op de achterkant van het horloge? Ga er dan vanuit dat uw horloge 3 ATM waterdicht is.

Goed om te weten is ook dat de begrippen “waterdichtheid” en “waterproof” weleens worden gebruikt. Ook dit zegt helaas weinig over uw horloge waterdichtheid. U kunt er dus niet automatisch vanuit gaan dat het horloge geschikt is om bijvoorbeeld mee te zwemmen. Kijk met behulp van bovenstaande waterdichtheid gradaties hoeveel ATM of Bar het horloge echt waterdicht is. Deze specificatie is soms op het horlogedeksel en soms op de wijzerplaat te vinden. Dit verschilt per model en per horlogemerk. Is er helemaal geen woord of teken te vinden van waterdichtheid? Dan is het horloge waarschijnlijk niet eens bestand tegen spatwater.

Hoe waterdicht is een horloge?

Een horloge is natuurlijk waterdicht, als er geen water in kan komen. De open gedeelten van de horlogekast moeten voorzien zijn van een afdichtingspakking. Niet alleen rondom de kroon en drukknopen is dit toegepast, maar ook het horlogeglas en het achterdeksel hebben een rubberen pakking. Deze pakkingen kunnen door uitdroging en chemicaliën (parfum, alcohol, chloor, haarlak) aangetast worden, waardoor de waterdichtheid op den duur niet meer gegarandeerd kan worden.

Verder moet het horlogeglas ook dikker zijn om grotere diepte te kunnen bereiken. En dient de horlogekast stevig genoeg te zijn om de waterdruk te weerstaan, anders kan er vervorming optreden. Vooral op warme dagen in de zon, kan het horloge wel 40 – 50 graden bereiken. Als het horloge vervolgens in aanraking komt met koud water, kan dit invloed hebben op de waterdichtheid van het horloge.

Wat betekent ATM van een horloge dan?

Waarom staat er dan wel 30 meter op het horloge aangegeven, maar kan ik niet eens met het horloge zwemmen? Begrijpelijk dat u het verwarrend vindt. Dit heeft alles te maken met de betekenis van ATM (Atmosfeer) en Bar (Luchtdruk) bij horloges. Deze spanning uitgeoefend door lucht, geeft aan hoeveel m2 (water)druk het horloge kan weerstaan. Dit wordt door veel horlogefabrikanten professioneel getest, maar vaak wel onder goede omstandigheden. Bij zwemmen of duiken neemt de druk bijvoorbeeld toe, omdat uw arm sneller door het water beweegt. Vanaf 10 ATM is het daarom zeker te zeggen dat het horloge geschikt is om mee te zwemmen.

Garantie waterschade horloge

In de horlogewereld behoort u, vanwege bovengenoemde redenen, voor horloges met 10 ATM waterdichtheid of hoger, garantie op waterschade te krijgen. Goed om te weten is dat de rubberen pakking van het achterdeksel snel beschadigd bij het openmaken, als er bijvoorbeeld een batterij vervangen wordt. Horloges met een klepdeksel zijn dan niet meer zo goed waterdicht als voorheen. Een horloge met een schroefdeksel blijft wel gewoon zijn waterdichtheid behouden, mits de rubberen pakking ook goed vervangen wordt.

Horloge met condens

Condens in het horloge hoeft niet persé een slecht teken te zijn. Het kan bijvoorbeeld ontstaan als het horlogeglas snel is afgekoeld en de horlogekast nog verwarmd is door uw lichaamstemperatuur. Na een tijdje behoort deze lichte waas weer te verdwijnen. Zijn er echter “grote” druppels aan de binnenkant van het horloge zichtbaar, dan is er zeer waarschijnlijk lekkage opgetreden. Meestal is deze condens aan de rand van het horlogeglas zichtbaar.  Het is verstandig om hier iets aan te laten doen om roestschade aan het uurwerk te voorkomen.

Tips om horloge waterdichtheid te behouden

  • Voorkom contact met chemicaliën, zoals haarlak, parfum, chloor en alcohol.
  • Voorkom contact met hitte van heet water, veel zonuren of een haardroger.
  • Na contact met zout water, even afspoelen met zoet water en droog maken met een doek.
  • Controleer of het horlogeglas niet diep is gekrast.
  • U kunt overwegen om uw horloge altijd periodiek te laten controleren bij de juwelier.